Az embernél a szexnek milyen funkciói vannak a fajfenntartáson kívül? Vajon a szerelem tényleg csak kémia, ahogy egyes keményvonalas tudományos nézetek állítják? És mi a szex és a szerelem viszonya egymáshoz? Netán utóbbi kérdés esetén érdemes külön-külön vizsgálnunk a férfiakat és a nőket?

Az izgalmas kérdésekre sokan keresték már a válaszokat. Most brit tudósok nemtől függetlenül, egyértelműen kimutatták, hogy a szex jó! Emellett a szex szerelemmel való együttjárását a vizsgált populáció egészét tekintve közepesen erősnek mérték; ugyanakkor ezen összesített eredmény mögött hatalmas egyéni eltéréseket tapasztaltak a kutatók!

Hivatkozást most kivételesen nem tudok tenni, mert a saját élményen alapuló, kettős vak, placebo (guminővel oldották meg jelen kísérletben a placebo- vagyis látszólagos hatást) kontrollos vizsgálat után a tudósok a tanulmányt még csak-csak megírták, de abban már nem tudtak megegyezni, hogy ki legyen az első szerző. A botrányt követően, közösségi oldalakon tett hozzászólásaikban a tudós hölgyek kollégáik férfi sovinizmusára és hatalommal (a legmagasabb rangú kutató, egy tanszékvezető, férfi volt) való erőszakos visszaélésre panaszkodtak, míg az urak feminista túlkapással és csábítással történő erkölcstelen előnyszerzés kísérletével vádolták női munkatársaikat. Publikáció így nem született, a fent idézett döbbenetes és váratlan eredmények megmaradtak szakmai berkekben. Eddig!

Most, hogy akár etikai felelősségre vonásomat kockáztatva a laikus közönség elé tárom ezen, a társadalom-fejlődés, a nemzetközi gazdaság, valamint a Mars emberiség általi meghódítása szempontjából is kardinális eredményeket, kérek mindenkit, aki egyetért ismeretterjesztő tevékenységemmel, valamint azzal, hogy a tudás mindenkié: ossza meg ezt a cikket!

 

Hogy mi a tanulság? Talán, hogy a nők és a férfiak inkább külön-külön kutassák a témát? Vagy netán az, hogy a szexnek eddig feltáratlan funkciói is volnának – legalábbis egyetemi kutatói környezetben? Esetleg, hogy a szex és a szerelem úgy viszonyul egymáshoz, mint az elektron helyzete és impulzusa a kvantumfizikában: nem lehet őket egyszerre mérni?

Vagy lehetne ez is: make love, not science?

Ha az írás megnyerte tetszését, kérje Hírlevelemet!